2024. jún. 3.

A PÁRMAI KOLOSTOR


 

A Sebők Imre Munkái sorozatunk következő kötete, A pármai kolostor. A képregény eredetileg 1964-ben jelent meg a Népszava napilapban, majd 1982-ben a Füles újságban átszerkesztve. Ezt az átszerkesztést kell visszaállítani, hogy újra az eredeti formátumban élvezhessük a képregényt. 
Sajnos, azok a képregények, amelyek az évek során újra közlésre kerültek, mind így jártak. Az oldalakat átméretezték az aktuális újság méretére, a paneleket megcsonkították, a szép kézírásos szövegeket lefedték nyomdai, szedett betűtípussal, néhány helyen, még a rajzokat is kiegészítették, sőt új paneleket is rajzoltak. Valószínű, hogy ezeket az átalakításokat D. Németh Jenő készítette, CS. Horváth Tibor megrendelésére, aki az eredeti rajzokon végezte el a munkát, ahelyett, hogy készítettek volna egy másolatot az oldalakról, így azok fizikálisan nem sérültek volna...
Sebők képregényeinek több, mint az egy negyede (31 kepregény ), lett áldozata ennek a fajta "átalakításnak". Ezeknek a képregényeknek a restaurálását, Kroboth 'yuyu' Jenővel közösen csináljuk - köszönet érte. A címlaprajzot, a képregény rajzainak felhasználásával Szederkényi Nikolett festette ki - köszönet érte.