2015. nov. 19.

A légió kísértete

Csúszunk a képregénykiadással, mert időközben elkalandoztunk a könyvkiadás felé is.
Amikor, a II. világháború előtt megjelent ponyvaregényeket gyűjtöttem - elsősorban a magyar írók 10-20-30 filléres munkáit - kedvenceim voltak a humoros légiós történetek. Ennek a műfajnak a megteremtője Rejtő Jenő ( P. Howard, Gibson Lavery ) volt. Több ezer ponyvafüzet jelent meg az 1930-as évek közepétől, melynek az 1942-es ponyvarendelet vetett véget. Igen sokan próbálkoztak ponyvaírással, a könnyű pénzkereset reményében, de csak kevés szerzőnek sikerült "maradandót" alkotnia. A légiós történeteket író írók között, elsők között futott be Nagy Károly ( Charles Lorre, Charley Long álnéven ). Azután jöttek a többi Charles-ek : Charles Balonge, Charles Barry, Charles Bois, Charles Gibson, Charles Lamar, Charles Barras stb. a mai napig nem tudni, hogy kiket takartak ezek az írói álnevek.
A Nagy Károly által kitalált világ, két főszereplője Kockás Pierre és maga az író Charless Lorre. A későbbiekben Kockás Pierre is a kalandok krónikásává válik és attól kezdve felváltva mesélik-írják a történeteket. Hetente jelentek meg a 64 oldalas kis füzetek - később a terjedelem 48, majd 32 oldalra csökkent a háború és a papírhiány miatt, amely olyan sikeressé vált, hogy 1942-ben újra kiadják őket ( ez előtte csak Rejtő könyveivel történt meg ).
Az első Kockás Pierre történet a Közművelődési Könyv- és Hírlapkiadó kft.-nél jelenik meg utána jön a Csillag, az Aurora és végül a Kaland könyvkiadó. Összesen 59 füzetes és 4 nagyregény képezi a sorozatot, itt kell megemlíteni, hogy ezekből 47-nek a címlapját Sebők Imre készítette.
Ezen kívül még 94, többségében légiós regényt írt. 1942-ben halt meg munkaszolgálatosként Ukrajnában. 
A légió Kísértete c. kötetben, az első öt Kockás Pierre történet kapott helyet:
- A légió kísértete
- Hárman a Szahara ellen
- Sivatagi őrjárat
- Az elátkozott helyőrség
- Fogadásból a légióban  

A könyv címlapját Garisa H. Zsolt rajzolta, Korcsmáros Pál karaktereinek a felhasználásával. Köszönet érte!


... és egy pár régi címlap Sebők Mestertől:Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése